Десет признака на неконтролиран диабет

диабетът може да повлияе на качеството на живот на човек и ако нивата на глюкоза в кръвта останат високи, това също може да бъде животозастрашаващо. Управлението на нивата на кръвната захар може да намали риска от усложнения.

Хората, които не управляват диабета си, са изложени на риск от опасно висока кръвна глюкоза. Това може да предизвика каскада от симптоми, варираща от промени в настроението до увреждане на органите.

Диагнозата на диабет тип 1 обикновено се случва в детството. При този тип учените смятат, че имунната система атакува клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса, и панкреасът вече не може да произвежда инсулин. Симптомите често се появяват внезапно.

Диабетът тип 2 е по -често срещан след 45 години, а симптомите се появяват постепенно. Много хора не знаят, че имат диабет тип 2 и затова не предприемат мерки за управлението му. При диабет тип 2 тялото не може да използва инсулин правилно. След време може да спре да произвежда инсулин.

Проблемите с инсулина могат да накарат човек да има твърде много захар в кръвта си и това може да доведе до редица усложнения.

Центровете За контрол и профилактика на заболяванията (CDC) прецени, че през 2015 г. близо 25 процента от хората с диабет в Съединените щати не са знаели, че имат състояние.

Човек, който разпознава знаците и симптомите, може да получи получаване на получаване ранна диагноза и предприемете действия за предотвратяване на възникване на усложнения.

Следните са 10 признака, че човек се нуждае от помощ при лечението си за диабет. Всеки, който ги преживява, трябва да се консултира незабавно с лекар.

Високата кръвна глюкоза

Високите показания на глюкозата в кръвта са най -очевидният признак, че диабетът се нуждае от внимание.

Когато човек изработи плана си за лечение с своя лекар, Лекарят ще ги посъветва за целевите им нива на глюкоза. Те могат да варират между хората.

Американската асоциация за диабет (ADA) имайте предвид, че нивата на здравата кръвна захар обикновено са:

 • Преди хранене: 70–130 mg/dl
 • Два часа след хранене: под 180 mg/dl

Правилната употреба на лекарства за диабет и промени в начина на живот обикновено може да донесе кръвна глюкоза в рамките на целевите диапазони.

Ако кръвната глюкоза остава твърде висока или ако тя непрекъснато нараства, човекът трябва да говори с лекаря си, тъй като може да се наложи да коригира плана си за лечение.

Чести инфекции

Високо Нивата на кръвната захар могат да увеличат чувствителността на човек към инфекции. Човек трябва да види лекар, ако започне да има по -чести инфекции или ако отнеме повече време, за да се възстанови от рана или инфекция, отколкото преди.

Проучване, публикувано през 2012 г., отбелязва, че хората с диабет имат По -висок риск от:

 • Кожни инфекции, като целулит или язви, особено на краката
 • Инфекции на пикочните пътища, включително цистит
 • Уста и устата и устието и устата Стомашно -чревни инфекции
 • Инфекции на дихателните пътища, като туберкулоза (туберкулоза) и грип
 • Инфекции на дрождите, например Труш
 • ушни инфекции

Дрождите се хранят с захар и така комбинацията от понижен имунитет и висока кръвна глюкоза прави хората с диабет особено изложени на риск от чести инфекции с дрожди.

инфекции, които се появяват при диабет, отнема повече време, за да се лекува и може влошава се по -бързо, отколкото при други хора. Без бързо лечение, сепсисът, животозастрашаващо усложнение, може да се развие.

язви, например на стъпалото, може да доведе до тъканна смърт и евентуално необходимостта от ампутация.

Хората трябва да проверяват редовно за промените в кожата и да потърсят медицинска помощ веднага щом имат признаци на инфекция.

Научете повече тук за това защо хората с диабет трябва да се грижат допълнително с краката си.

Повишеното уриниране

Честото уриниране или полиурия е често срещан признак както за диабет тип 1, така и тип 2. Полиурията се случва, когато човек уринира най -малко 3 литра на ден.

Това се случва, защото тялото се опитва да избави кръвта от излишна глюкоза. Когато нивата на захар са високи, хората също пият по -често, което ги кара да произвеждат повече урина.

Какво означава, че ако уринирате повече от обикновено? Щракнете тук, за да разберете повече.

Повишена жажда

хората с диабет понякога изпитват полидипсия, екстремна форма на жажда.

Това е често срещано при диабет тип 1 тип 1 и може да се появи и при тип 2, когато нивата на кръвната захар са много високи.

Високата кръвна глюкоза може да доведе до дехидратация и жажда и може да намали способността на организма да абсорбира водата.

Човек може да изпита:

 • Преобладаваща нужда от вода
 • Хронично суха уста
 • Замаяност

Even when a person drinks more fluids, dehydration can occur.

Diabetic ketoacidosis

Dehydration can contribute to diabetic ketoacidosis (DKA), a life-threatening emergency that can arise when the Тялото няма достъп до глюкоза за енергия и вместо това започва да разгражда мазнините.

кетоните са страничен продукт от този процес. Тъй като те се натрупват в кръвта, те могат да направят кръвта твърде кисела.

Симптомите https://harmoniqhealth.com/ на DKA включват:

 • Замаяност
 • Гадене и повръщане
 • Объркване
 • Болка на корема
 • Плодоволно миришещо дишане
 • Загуба на съзнание и евентуално диабетна кома

Хората с диабет, които изпитват симптоми на DKA, се нуждаят от незабавна медицинска помощ. DKA може да бъде фатален и се нуждае от лечение със спешни болнични.

Увеличаване на апетита без наддаване на тегло

Човек с диабет може да има високи нива на глюкоза в кръвта, но клетките им не могат да имат достъп до тази глюкоза до Използвайте го като енергия.

Това се случва, защото тялото или:

 • не произвежда инсулин или
 • Не може да използва инсулин правилно
 • Инсулинът е необходим за ефективна обработка на глюкоза. Дори ако човек има високи нива на кръвна захар, тялото им може да липсва енергия.

  Това може да доведе до полифагия, при която тялото задейства глада знаци, тъй като се опитва да получи достъп до гориво. Дори когато човек яде, гладът може да продължи, тъй като тялото продължава да иска гориво.

  Въпреки че има връзка между затлъстяването и диабета тип 2, хората, които имат затруднения да управляват диабета си, може да не наддават на тегло , дори когато преяжда.

  Ако човек има голям апетит, но не наддаде на тегло, това предполага, че тялото им не получава цялата енергия, от която се нуждае от храната.

  Загубата на тегло

  Тази неспособност да се абсорбира глюкозата също може да доведе до загуба на тегло.

  Независимо дали човек с диабет губи тегло или не зависи от това колко добре тялото използва глюкоза и колко този човек яде.

  Ако човек изглежда преяжда, но все пак губи тегло, трябва да види лекар.

  Плодов дишане

  човек с висока кръвна захар захар Нивата могат да забележат, че дъхът им мирише плодов или много сладък.

  Когато тялото няма достъп до глюкоза от кръвта, поради проблеми с инсулин, тялото разгражда мазнините за енергия. Това създава химикал, наречен ацетон, който може да има плодова миризма.

  „плодов“ дъх е знак за DKA, потенциално животозастрашаващо състояние, което може да се развие за няколко часа. Всеки, който има този симптом, трябва да потърси медицинска помощ наведнъж.

  Научете повече тук за това, което причинява ацетон дъх и кога да видите лекар.

  бъбречни проблеми

  С течение на времето високите нива на глюкоза могат да повредят кръвоносните съдове, включително тези на бъбреците.

  Тъй като бъбреците работят по -усилено за филтриране на кръвта, бъбречното заболяване може да доведе до това.

  Хората с двете с двете с двете с двете Диабет и бъбречно заболяване могат да забележат:

 • Много тъмна или кървава урина
 • Пениста урина
 • Болка в близост до бъбреците в долната част на гърба
 • Хроничните инфекции на бъбреците или пикочните пътища

бъбречните заболявания произвеждат малко или никакви симптоми в ранната си форма. Когато се появят симптоми, вече може да има щети.

Това е една от причините, поради които е важно да се знае възможно най -скоро, ако има диабет и да се управлява нивата на кръвната захар.

Как Диабетът влияе ли на бъбреците? Щракнете тук, за да научите повече.

Сърдечно -съдови симптоми

Хората с диабет често имат сърдечно -съдови симптоми, като високо кръвно налягане. Те могат също да имат високи нива на холестерол и затлъстяване, които са рискови фактори за сърдечни заболявания.

на всички усложнения от диабета, сърдечно -съдовата болест е тази, която най -вероятно е фатална, според изследванията.

Лошата циркулация също може да допринесе за бавно заздравяване на рани и проблеми в крайниците, като краката.

Високото кръвно налягане, болки в гърдите или ненормални сърдечни ритми са важни предупредителни признаци. Независимо дали се дължат на диабет или друго състояние, хората не трябва да ги игнорират.

Как диабетът увеличава риска от инсулт? Научете повече тук.

изтръпване или изтръпване

Дългосрочните нива на високите кръвни захари могат да повредят нервите в цялото тяло, особено тези, които влияят на усещането в ръцете или краката. Ако човек има изтръпване или изтръпване, той може да има увреждане на нервите или диабетна невропатия.

Някои хора с диабет изпитват болка в нервите, което може да се почувства като електрически усещания или изгаряне. Болката в нервите може да се случи навсякъде, но е особено често срещана в краката и ръцете.

Хората, които изпитват тези симптоми, трябва да се свържат с лекар. Зачервяването, подуването или топлината в краката могат да показват медицинска спешност, която се нуждае от незабавно внимание в спешното отделение.

Какво е диабетна невропатия и как се отразява на човек? Щракнете тук, за да научите повече.

Резюме

Всеки, който изпита някой от горните симптоми, трябва да види лекар, възможно най -скоро, независимо дали имат диабет или не, както могат имайте диабет, без да го знаете.

Колкото по -рано човек започне да управлява висока кръвна захар, толкова по -голям шанс да забави напредъка му и да намали риска от усложнения.

Всеки със симптоми на DKA или болка в гърдите трябва да отиде в спешното отделение без забавяне.

Прочетете тази статия на испански.

 • Сърдечно -съдова/кардиология
 • Хранене/диета ; Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents