një në një terapi

Shëndeti mendor i referohet shëndetit konjitiv, emocional dhe të sjelljes së një individi. Ai përfshin se si njerëzit mendojnë, ndjehen dhe sillen.

Shëndeti mendor mund të ndikojë në jetën tuaj të përditshme, marrëdhëniet dhe madje edhe shëndetin tuaj fizik – dhe anasjelltas. Faktorët në jetën tuaj personale, përfshirë faktorët fizikë dhe marrëdhëniet ndërnjerëzore, mund të ndikojnë në mirëqenien tuaj mendore.

Kujdesi për shëndetin tuaj mendor mund të përmirësojë aftësinë tuaj për të jetuar një jetë të lumtur, të shëndetshme, përmbushëse. Mbi të gjitha, mbajtja e shëndetit pozitiv mendor kërkon të arrijë një ekuilibër midis jetës suaj personale, përgjegjësive dhe rezistencës psikologjike. Për disa njerëz, goditja e këtij ekuilibri mund të kërkojë vetë-kujdes, meditim, mbështetje sociale, këshillim, ilaçe ose një kombinim të këtyre.

Si mund ta di nëse kam nevojë për terapi?

Nëse po përjetoni çështje të shëndetit mendor, nuk jeni vetëm. Në Shtetet e Bashkuara, afërsisht një në pesë të rritur përjetojnë shqetësime për shëndetin mendor çdo vit, sipas Aleancës Kombëtare të Sëmundjes Mendore (NAMI).

Nëse shëndeti juaj mendor shkakton shqetësime ose ndërhyrje në jetën tuaj të përditshme, mund të jetë koha për të kërkuar terapi. Shqetësimi psikologjik mund të vijë në formën e ndjenjave negative, mendimeve, sjelljeve, apo edhe simptomave fizike, siç janë dhimbjet e pashpjegueshme dhe lodhja.

Nëse nuk jeni të kënaqur, të stresuar ose vazhdimisht të ndjeheni të mbingarkuar, terapia individuale mund t’ju ndihmojë të identifikoni dhe lundroni shqetësimet tuaja të shëndetit mendor. Këshillimi gjithashtu mund të shërbejë si një burim i vlefshëm nëse e keni të vështirë të përqendroheni në shkollë ose në punë, përvojë varësie ose të luftoni për të formuar marrëdhënie të ngushta me të tjerët.

Edhe nëse nuk po përjetoni ndonjë çështje ose simptoma të shëndetit mendor, terapia siguron një vend të sigurt për të biseduar përmes sfidave të jetës, siç janë pikëllimi, çështjet familjare dhe stresi akademik. Për shembull, këshillimi familjar mund të ndihmojë prindërit dhe fëmijët të punojnë përmes çështjeve të marrëdhënieve dhe të mësojnë mënyra më të shëndetshme për të komunikuar me njëri -tjetrin.

Llojet e terapisë së bisedës

Ashtu si Terapia Fizike (PT), nuk ka asnjë qasje me një madhësi të të gjitha me terapinë e shëndetit mendor, dhe disa lloje të trajtimit funksionojnë më mirë se të tjerët kur trajtojnë çështje të ndryshme të shëndetit mendor. Disa lloje të zakonshme të terapisë së bisedës përfshijnë:

 • Terapia njohëse-sjellëse (CBT): CBT, një nga llojet më të njohura dhe efektive të psikoterapisë, i ndihmon njerëzit të identifikojnë marrëdhëniet midis mendimeve, emocioneve dhe sjelljeve të tyre. Përmes CBT, individët mund të mësojnë se si të zëvendësojnë modelet problematike të mendimit me ato më pozitive.
 • Terapia e sjelljes dialektike (DBT): Fillimisht përdoret në trajtimin e çrregullimit të personalitetit kufitar, DBT i ndihmon njerëzit të përballen me stresin, të përmirësojnë marrëdhëniet ndërnjerëzore dhe të rregullojnë emocionet e tyre.
 • Terapia ndërnjerëzore (IPT): IPT i ndihmon njerëzit të adresojnë tranzicionet e jetës, konfliktet e marrëdhënieve, pikëllimin dhe çështjet e tjera të lidhjes. Përmes IPT, individët mund të forcojnë marrëdhëniet ndërnjerëzore, të cilat më pas mund të shërbejnë si një rrjet i rëndësishëm mbështetës gjatë procesit të rimëkëmbjes.
 • Terapia e pranimit dhe e angazhimit (ACT): ACT mëson aftësi të mendjes për të ndihmuar individët të jetojnë më vazhdimisht me vlerat dhe besimet e tyre.
 • Psikoterapia psikodinamike: Terapia psikodinamike, ose psikanaliza, i ndihmon njerëzit të kuptojnë se si përvojat e kaluara mund të ndikojnë në modelet dhe sjelljet e tyre të mendimit.

Përveç llojeve të ndryshme të terapisë, shumë specialistë të shëndetit mendor ofrojnë disa ndërhyrje terapeutike, duke përfshirë:

 • Terapia një-në-një, ose terapia individuale, përfshin një proces të përbashkët midis jush dhe terapistit tuaj. Gjatë seancave individuale të terapisë, bisedat zakonisht drejtohen nga terapisti. Terapisti juaj mund të përqëndrohet në tema të tilla si përvojat e kaluara, shqetësimet aktuale të shëndetit mendor, marrëdhëniet dhe ndjenjat për të ndihmuar në krijimin e lidhjeve dhe sigurimin e pasqyrave të vlefshme.
 • Terapia në grup përfshin një ose më shumë këshilltarë të shëndetit mendor që punojnë me disa njerëz në të njëjtën kohë. Gjatë seancave në grup, individët mund të lidhen me të tjerët, të ndajnë përvoja dhe të marrin mbështetje dhe inkurajim nga anëtarët e tjerë të grupit.
 • Këshillimi i çifteve, ose terapia e çifteve, mund t’i ndihmojë partnerët të mësojnë se si të lundrojnë çështjet e marrëdhënieve dhe të komunikojnë në mënyrë më efektive.
 • Terapia familjare ndihmon anëtarët e familjes të përmirësojnë aftësitë e tyre të komunikimit dhe të zgjidhin konfliktet. Edhe pasi të mbarojë terapia, terapia familjare mund të çojë në lidhje të thella familjare, duke u dhënë familjeve aftësitë që u duhen për të kaluar në kohë stresuese.

shouldfarë duhet të pres nga terapia individuale?

Terapia është një përvojë thellësisht personale, dhe udhëtimi i shëndetit mendor të të gjithëve është i ndryshëm. Kur të filloni terapi individuale, seancat do të përshtaten me nevojat tuaja specifike për t’ju ndihmuar të kujdeseni për shëndetin tuaj mendor. Gjatë seancës tuaj të parë, terapisti juaj mund t’ju pyesë për shqetësimet tuaja të shëndetit mendor, historinë e familjes, karrierën dhe përvojat e kaluara me shëndetin mendor.

Ndërsa trajtimi juaj përparon, duhet të prisni të hapni për shqetësimet tuaja. Shtë normale të ndjeheni nervoz para seancave tuaja të terapisë – dhe është e rëndësishme të mbani mend se këshilltari juaj është në dispozicion për t’ju ndihmuar në çdo hap të rrugës. Terapia individuale siguron një hapësirë të sigurt për të biseduar në mënyrë konfidenciale përmes problemeve ose situatave me një specialist të trajnuar të shëndetit https://harmoniqhealth.com/al/hypertea/ mendor. Me kalimin e kohës, terapia mund t’ju ndihmojë të ndërtoni rezistencë, duke ju siguruar mjetet e nevojshme për të përballuar situatat sfiduese në mënyra të shëndetshme.

Shkuarja në terapi mund të ndjehet sfiduese në disa ditë, por është thelbësore të merrni pjesë në çdo seancë terapie dhe të përfundoni detyrat tuaja. Mbi të gjitha, të qenit i durueshëm dhe t’i përmbaheni planit tuaj të trajtimit mund të forcojë suksesin tuaj afatgjatë në terapi.

Sa zgjat terapia e bisedës?

Në përgjithësi, seancat individuale të këshillimit zgjasin midis 45 dhe 60 minuta. Frekuenca e seancave tuaja të terapisë dhe kohëzgjatja e tyre do të varet nga disa faktorë, siç janë:

 • Gjendja juaj e shëndetit mendor dhe ashpërsia e saj
 • Shkalla në të cilën shqetësimet e shëndetit mendor ndikojnë në jetën tuaj të përditshme
 • Sa shqetësime psikologjike shkakton çështja
 • Sa shpejt përmirësohet shëndeti juaj mendor gjatë terapisë

Ndërsa terapia me biseda afatshkurtra mund të adresojë disa çështje të shëndetit mendor gjatë disa javëve, shqetësimet më komplekse mund të kërkojnë trajtim afatgjatë. Në disa raste, individët mund të kenë nevojë të marrin pjesë në terapi për një vit ose më shumë për të përmirësuar dukshëm mirëqenien e tyre mendore.

Sa efektive është terapia individuale?

Megjithëse terapia nuk mund të kurojë shumë kushte të shëndetit mendor, kjo mund të ndihmojë individët të zhvillojnë aftësi të shëndetshme të përballimit për të përballuar shqetësimet e shëndetit mendor në jetën e përditshme. Për të arritur sukses në përmbushjen e qëllimeve tuaja terapeutike dhe formimin e një marrëdhënie pozitive me terapistin tuaj, do të duhet të vendosni kohën dhe përpjekjen. Ngjashëm me gjetjen e terapistit të duhur fizik, të punosh me një terapist me të cilin ndjehesh rehat është një komponent thelbësor për çdo plan të suksesshëm të trajtimit.

Terapia mund të ndihmojë në uljen e shpeshtësisë së relapsave të kushteve të zakonshme të shëndetit mendor, përfshirë depresionin e butë dhe ankthin. Hulumtimi tregon gjithashtu se efektet pozitive të këshillimit individual shtrihen përtej trajtimit, me shumë njerëz që raportojnë përmirësimin e shëndetit mendor shumë kohë pasi ka përfunduar terapia.

Për shumë njerëz, këshillimi është më efektiv sesa ilaçet ose trajtimi mjekësor vetëm. Më tej, shumë ndërhyrje terapeutike janë të bazuara në prova, me vite të vëzhgimeve klinike dhe studimeve kërkimore që mbështesin efektivitetin e tyre.

Si të gjesh terapistin e duhur

Gjetja e një profesionisti të shëndetit mendor me të cilin ndiheni rehat mund t’ju ndihmojë të përfitoni sa më shumë nga seancat tuaja të terapisë. Kur jeni i sinqertë dhe i hapur gjatë seancave tuaja të terapisë, terapisti juaj do të jetë në gjendje të adresojë më mirë shqetësimet tuaja të shëndetit mendor dhe të përshtatë planin tuaj të trajtimit për t’iu përshtatur nevojave tuaja specifike.

Për të gjetur terapistin e duhur, arrini një profesionist të shëndetit mendor përmes grupit të terapisë së NYC. Specialistët tanë me përvojë, të dhembshur të shëndetit mendor do t’ju ndihmojnë të lundroni shqetësimet tuaja të shëndetit mendor, të mësoni strategji të shëndetshme të përballimit dhe të merrni kontrollin e shëndetit tuaj mendor me trajtim të personalizuar, të drejtuar nga të dhënat. Pavarësisht nëse jeni të interesuar për terapi në grup ose këshillim individual, ne jemi këtu për t’ju dëgjuar dhe mbështetur përmes sfidave tuaja.