Összegzés

Néhány olyan életmód -változás, amely csökkentheti a pánikrohamokat, a következők:

 • Tápláló, kiegyensúlyozott étrend fogyasztása sok friss gyümölcsrel és zöldséggel
 • Az alkohol elkerülése
 • < Li> csökkenti a koffein fogyasztásának csökkentését

 • Az önmegtartási technikák megtanulása
 • Rengeteg friss levegőt kapjon

Összegzés

szorongás gyakori az embereknél a menopauza idején. A hormonszint, az életváltozás és az alvási zavarok változásai a menopauza során szorongást okozhatnak.

Az általános szorongás mellett az emberek hirtelen, intenzív pánikrohamokat is tapasztalhatnak. Az emberek ezeket a tüneteket gyakran életmód -változásokkal, gyógyszerekkel és pszichoterápiával kezelhetik.

 • Mentális egészség
 • szorongás/stressz
 • Női egészség/nőgyógyászat

Mi a kapcsolat a psoriatikus artritisz és az emésztési problémák között? Mit kell tudni

A psoriatikus ízületi gyulladás (PSA) egy krónikus gyulladásos állapot, amely duzzanatot, merevséget és fájdalmat okozhat az ízületekben. A PSA -ban szenvedő emberek többségében psoriasis is van, ami általában a vörös és a fehér pikkelyes foltok megjelenik a bőrön és a fejbőrön.

A szakértők összekapcsolták a psoriatikus artritist más gyulladásos állapotokkal, például gyulladásos bélbetegséggel (IBD). Olvassa tovább, hogy többet megtudjon a psoriatikus artritisz és az emésztési kérdések közötti kapcsolatról, valamint mindkét állapot kezelésének módjáról.

Mi a kapcsolat a PSA és az emésztőrendszer között?

Az egészséges immunrendszer megtámadja a káros vírusokat, gombákat és baktériumokat. Mind a psoriatikus artritisz, mind az IBD rendellenes immunrendszer -reakciót tartalmaz, amelyben az immunrendszer megtámadja az egészséges szövetet. A krónikus gyulladás károsítja a PSA ízületeit és az IBD emésztőrendszerét.

A kutatások azt sugallják, hogy van kapcsolat a PSA és az IBD közös formái, beleértve a Crohn -kór és a fekélyes vastagbélgyulladás között. A 2016. évi tanulmányok 2016. évi áttekintése és egy 2017. évi tanulmány megállapította, hogy a psoriasisban szenvedő emberek – akiknek kb. 30% -a PSA -val – valószínűbb, hogy más emberekben megkapják az IBD diagnosztizálását.

A 2018. évi áttekintés azonban összekapcsolta a PSA -t a Crohn -kórhoz, de nem fekélyes vastagbélgyulladáshoz.

A vizsgálatok a genetikai hasonlóságokra és a megosztott gyulladásos útvonalakra mutatnak a PSA -ban és az IBD -ben, különösen a Crohn -kórban. Egyes kutatások azt is sugallják, hogy az ilyen állapotú embereknél alacsonyabb a jótékony baktériumok szintje a testükben.

Az IBD és a PSA közötti átfedés miatt a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az ilyen feltételekkel rendelkező emberek számára előnyös lehet a hasonló kezelések.

Az IBD tünetei

A psoria -artritiszben szenvedő emberek néha kialakulnak az IBD -vel kapcsolatos emésztési kérdések, amelyek magukban foglalják a Crohn -kór és a fekélyes vastagbélgyulladás.

Az emésztőrendszer a szájból a végbélnyílásig fut, és a Crohn -betegség bármely részét befolyásolhatja. A fekélyes vastagbélgyulladás befolyásolja a vastagbél bélését, az úgynevezett vastagbél. Fémjele a bélben a kis sebek vagy fekélyek fejlesztése.

A leggyakoribb IBD tünetek a következők:

 • Diarrhea
 • Véres székek
 • Fájdalom vagy görcsök a hasban
 • étvágyvesztés

 • Nem kívánt fogyás
 • Fáradtság vagy energiahiány

Lehetséges, hogy ezek a tünetek bármilyen kombinációja, ami enyhe vagy súlyos lehet. Bárki, aki IBD tüneteit tapasztalja, beszéljen orvossal. Az IBD súlyos szövődményekhez vezethet, amelyek orvosi ellátást igényelnek, ideértve a következőket:

 • A bél szomszédos részein gyulladás, amely fistula kialakulásához vezet.
 • Könnyek a végbélnyílásban, Répések néven ismertek
 • A bél szűkítése, szűkítésnek nevezett, gyulladás miatt
 • Súlyos kiszáradás
 • Súlyos vérzés vagy más olyan kérdések, amelyek műtétet igényelnek

A fellendülések és kezelések megelőzése

A psoriatikus artritisz és az IBD-ben szenvedő emberek kezelésének célja a tünetek súlyosságának csökkentése és a betegségek fellendülésének gyakoriságának csökkentése Javítsa az életminőséget. Számos gyógyszer képes kezelni mind az IBD -t, mind a PSA -t. Ide tartoznak:

 • Biologika: Egyes kutatások azt sugallják, hogy a biológiai gyógyszerek infliximab és adalimumab hatékony kezelések mind az IBD, mind a PSA esetében. A biológiai célú gyógyszerek, amelyek csökkentik a test gyulladását. Ugyanakkor nem mindenki válaszol rájuk.
 • Janus kináz (JAK) inhibitorok: A kutatások azt mutatják, hogy a JAK-gátlók, például az orális nembiológiai betegséggel módosító antirheumás gyógyszer (DMARD) tofacitinib, hatékony alternatívák mind az IBD, mind a PSA kezelésére.
 • Immunmodulátorok: Az orvosok néha ciklosporint és takrolimust használnak az IBD, valamint a PSA kezelésére. Ezek a gyógyszerek elnyomják az immunrendszert a gyulladás csökkentése érdekében.
 • Kortikoszteroidok: A gyógyszerek, például a prednizon rövid távú használata kezelheti az IBD és a PSA fellendülését. Ezek a gyógyszerek az immunrendszer elnyomásával csökkentik a gyulladást.

Időnként, ha más kezelések nem javítják az IBD tüneteit, műtétre lehet szükség. A

ibuprofen és a naproxen nem vény nélkül kapható, nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID), amelyet az emberek gyakran a PSA-ban való gyulladás csökkentése érdekében vesznek. Az orvosok azonban azt javasolhatják, hogy az IBD -ben szenvedő emberek kerüljék ezeket a gyógyszereket, mivel ezek súlyosbíthatják az IBD tüneteit.

Az IBD egyes tünetei acetaminofénnel, antidiarrheal gyógyszerekkel és anti-gáz-gyógyszerekkel kezelhetők. Az embernek azonban bármilyen gyógyszert vagy kiegészítést szedni kell orvossal.

Az ember étrendje befolyásolhatja az IBD tüneteit. Az orvosok javasolhatják az étkezési változásokat, például a zsíros vagy fűszeres ételek, valamint a szénsavas vagy koffeinmentes italok elkerülését.

A stressz súlyosbíthatja mind az IBD -t, mind a PSA -t. Ha ez a helyzet, a testmozgás és a tanácsadás segíthet a tünetek enyhítésében a stressz csökkentésével.

Összegzés

Sok psoriasis artritiszben szenvedő embernek is van IBD -je. Mindkét krónikus betegség gyulladással jár. Az IBD tünetei lehetnek hasmenés, véres széklet és fájdalom a hasban.

Fontos, hogy a psoriatikus artritiszben szenvedő emberek az emésztőrendszeri kérdéseket megvitassák orvosukkal. Számos gyógyszer képes kezelni mind a psoriatikus ízületi gyulladást, mind az IBD -t.

 • Psoriatikus artritisz
 • Gastrointestinalis/gastroenterológia
 • Immunrendszer/vakcinák
 • Gyógyszertár/gyógyszerész

Mi a különböző arcmaszkok védőértéke?

A kutatók megvizsgálták, hogy a különféle orvosi és fogyasztói fokú maszkok mennyire hatékonyan védik a viselőt a SARS-COV-2-hez hasonló méretű részecskéknek való kitettségtől.

Egy új tanulmányban a tudósok elemezték, hogy a hatékony fogyasztói fokú maszkok, orvosi maszkok és módosított orvosi maszkok hogyan védik a viselőt a SARS-COV-2-hez hasonló méretű részecskéktől.

A JAMA Interning Medicine folyóiratban megjelenő kutatás további információkat nyújt a nyilvánosság és a klinikusok számára, amelyeken maszkok viselhetők, és milyen módosítások valószínűleg hatékonyak.

maszkok

SARS-COV-2, a COVID-19-et okozó vírus elsősorban az ember légzési traktusát megfertőzi. A fertőzés fejlődésével a vírus nagy része felhalmozódik az ember nyálában és más légzőszervi szekrécióban.

Ez magyarázza a vírus terjedésének alapvető módját: az orr vagy a szájon keresztüli fertőzéssel rendelkező személyt kiszabadítják, miközben beszélnek, énekelnek, tüsszentnek vagy köhögnek. A tudósok, a klinikusok és a kormányzati ügynökségek egyre inkább javasolták a maszkok viselését, hogy megszakítsák ezt az átadási módot.

Például, Dr. Robert R. Redfield, a Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) igazgatója szerint: „Az arc burkolata az egyik legerősebb fegyver, amelyet lassítanunk kell és állítsa le a vírus terjedését – különösen akkor, ha egyetemesen használják a közösségi környezetben. ”

„Minden amerikai felelősséggel tartozik, hogy megvédje magukat, családjukat és közösségeiket” – hangsúlyozza.

A szakértők úgy vélik, hogy az arcmaszkok hatékonyan csökkentik a vírusátvitelt, mivel megakadályozzák az embert abban, hogy kiutasítsák a vírust, és megakadályozzák, hogy egy személy megkapja a kiutasított vírust.

Az arcmaszkok védőhatásai fontosak az egészségügyi szakemberek számára, akik különösen érzékenyek a vírusra, mivel a klinikai környezetben dolgoznak.

Sok klinikus hozzáférhet az orvosi eljárási maszkokhoz, míg az egyének néha módosítják őket azzal a szándékkal, hogy fellendítsék a vírusátvitel blokkolásának képességét. Nem világos azonban, hogy mely módosítások a leghatékonyabbak.

A közönség tagjai sokféle maszkhoz férhetnek hozzá, ideértve az otthoni és improvizált variánsokat is. Fontos annak megértése, hogy mely arc -burkolatok a leghatékonyabbak a leghatékonyabbak a vírus blokkolásában, mivel lehetővé teszi az emberek számára, hogy növeljék a vírus elleni védelemüket.

expozíciós kamra

A jelen tanulmány mögött álló tudósok számos, a fogyasztói osztályú maszk mellett az orvosi eljárás maszkjainak számos módosítását vizsgálták.

Céljuk az volt, hogy meghatározzák a maszkok felszerelt szűrési hatékonyságát (FFE), amely jelzi azok hatékonyságát a SARS-COV-2-hez hasonló méretű részecskék blokkolásában.

Ennek elérése érdekében a kutatók egy egyedi építésű expozíciós kamrát használtak a Környezetvédelmi Ügynökség humán tanulmányi létesítményében, az észak-karolinai Chapel Hill-ben.

Egy részecskégenerátor az expozíciós kamrát nátrium-klorid részecskékkel töltötte meg, melynek mérete 0,02–0,60 mikrométer (MCM)-valamivel kisebb, mint a SARS-COV-2, amelynek 0,06–0,14 mcm között mozog.

Az egyes vizsgált maszkok mintavételi portot telepítettek, lehetővé téve a tudósok számára, hogy összehasonlítsák a maszkok mögötti nátrium -kloridkoncentrációkat az expozíciós kamra általános légkörének koncentrációjával.

A kutatók egy szakáll nélküli felnőtt férfit utasítottak a maszkok viselésére. A tesztelés részeként a csapat arra kérte, hogy hajtsa végre az arcizmok, a fej és a törzs mozgását, a Munkahelyi Biztonsági és Egészségügyi Igazgatóság FIT tesztelési protokoll ajánlásait követve.

A vizsgált maszkok nem módosított orvosi eljárási maszkot, ugyanazt a maszkot tartalmaztak, különféle módosításokkal, hogy javítsák annak illeszkedését –

A hatékonyság tartománya

A tudósok úgy találták, hogy a fogyasztói fokozatú maszkok ffe 26,5–79%-a változott.

A leghatékonyabb a mosott kétrétegű szőtt nylonmaszk volt, míg a legkevésbé hatékony egy háromrétegű szőtt pamutmaszk.

A módosítatlan orvosi eljárási maszk FFE 38,5%volt. A maszk minden módosítása javította az FFE -t. A leghatékonyabb a nejlon harisnya hüvely viselése az arcmaszk felett, az FFE -t 80,2%-ra növelve, miközben a fülhurkokat kötötte, és a maszk oldalára dobja az FFE -t 60,3%-ra.

Ezzel szemben az N95 légzőkészülék – az arany standard védelme a kis részecskékkel szemben – 98,4%volt.

A tudósok rámutatnak, hogy bár az orvosi eljárási maszk módosítása jelentősen javította az FFE -t, ezek egyensúlyt igényelnek azzal, hogy mennyire kényelmesek.

Például, ha a maszkot egy nylon harisnya hüvelyben fedik le, vagy gumiszalagokat alkalmaztak, nehézkes és kényelmetlenek voltak.

A tudósok számára megállapításaik megmutatják a maszkok potenciális hatékonyságát, akár fogyasztói, akár orvosi eljárásokra szántak.

A tanulmány társszervezőként, Dr. Phillip Clapp, az Inhalációs Toxikológus és a gyermekgyógyászati asszisztens professzor az Észak-Karolinai Egyetem Orvostudományi Iskolájában:

“Míg a műtéti módosítása A maszkok javíthatják a szűrési képességeket és csökkenthetik a levegőben lévő részecskék belélegzését a maszk illeszkedésének javításával, bebizonyítottuk, hogy sok fogyasztói fokozatú maszk illesztett szűrési hatékonysága majdnem megegyezett vagy jobb, mint a műtéti maszkok. ”

Az új coronavírus és a Covid-19 új fejlesztéseinek élő frissítéseihez kattintson ide.

 • Közegészségügy
 • Fertőző betegségek/baktériumok/vírusok

Mi az impulzus és hogyan ellenőrizhetem?

Olyan termékeket is tartalmazunk, amelyekről úgy gondoljuk, hogy hasznosak az olvasóink számára. Ha ezen az oldalon található linkeken keresztül vásárol, akkor kis jutalékot kereshetünk. Itt van a folyamatunk. A

„pulzus” az egyik legismertebb orvosi kifejezés. Széles körben ismert, mint a szívverés mértéke.

Az impulzus a pulzusszám kritikus mérése. A rendkívül lassú impulzus és a szédülés kombinálva sokkot jelezhet és segít a belső vérzés azonosításában.

A túl gyors impulzus viszont a magas vérnyomásra és a kardiovaszkuláris problémákra mutat.

A gyakorlatban könnyű elviselni a saját és más emberek pulzusát.

De mi az impulzus, miért fontos, és mi a legjobb módja az impulzus megtalálásának és mérésének? Ez a cikk egyértelmű útmutatást ad.

Gyors tények az impulzus ellenőrzéséhez

 • A szív szivattyúzásakor az artériák bővülnek és összehúzódnak. Ez az impulzus.
 • Az impulzust a legkönnyebb megtalálni a csuklón vagy a nyakon.
 • Az egészséges impulzus 60 és 100 ütés/perc (bpm).

Az impulzus megtalálása

artériák szorosan futnak a csukló és a nyak bőr felületéhez, így az impulzust különösen könnyű megtalálni ezen a ponton.

Itt vannak az egyszerű lépések, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a pulzust a csuklóján vehessék be. Ezt radiális impulzusnak hívják:

 1. Forduljon át az egyik kezét, tehát pálmaoldalú.
 2. Használja a másik kezét, hogy két ujjhegyet óvatosan tegye az alkar barázdájába, lefelé a csukló redőjétől és körülbelül egy hüvelykkel a hüvelykujj aljától.
 3. Ha a helyzet megfelelő, akkor éreznie kell a szívverés pulzálását.

Az impulzus a nyakon is megtalálható két ujjal hasonló módon. Óvatosan nyomja be a szélcső mindkét oldalán lévő lágy horonyba.

Ez az a pulzus, amely az egyik carotis artérián fut. Ezek azok a fő artériák, amelyek a szívből a fejig futnak.

Kevésbé könnyű helyek az impulzus megtalálásához:

 • A térd mögött
 • A könyök belsejében, amikor a kar kinyúlik
 • Az ágyékban
 • A fej oldalán lévő templomban
 • A láb tetején vagy a belső oldalán

Az alábbi videó, amelyet egy nővér mutat be, elmagyarázza, hogyan lehet impulzust venni:

Mi az impulzus?

Az impulzus az artériák bővülése. Ezt a tágulást az artériák rugalmas falaihoz nyomja a vérnyomás növekedése minden alkalommal, amikor a szívverés minden alkalommal.

Ezek a tágulások az idő múlásával növekednek és esnek a szívvel, amikor pumpálja a vért, majd az újratöltés közben nyugszik. A pulzációk a test bizonyos pontjain érezhetőek, ahol a nagyobb artériák közelebb kerülnek a bőrhez.

Az impulzus rögzítése

Miután az impulzust a fenti lépések követésével találták meg, tartsa be és hajtsa végre a következő lépéseket:

 1. Használja a időmérő, vagy nézze meg a másodpercet, vagy nézzen meg egy órát egy használt órával.
 2. Egy perc vagy 30 másodperc alatt számolja meg a vertek számát.
 3. Az impulzusok száma egy perc alatt a szokásos pulzusmérés. Ez kiszámítható úgy is, hogy megduplázza a 30 másodperc alatt érezhető impulzusok számát.
 4. Az impulzusnak 60 és 100 bpm között kell lennie.

Normál leolvasások

A szívnek folyamatosan kell legyőznie, az egyes összehúzódások között rendszeres réssel, tehát az impulzusnak is állandónak kell lennie.

Általános szabályként a diabexin átverés látogatás felnőttek nyugalmi pulzusszáma 60–100 ütés

erc (bpm). Általánosságban a jobb fizikai fitneszrel rendelkező emberek lassabb pulzusszámúak lesznek, mint a kevesebb testmozgást. Például a sportolók pihenő pulzusa mindössze 40–60 bpm.

Ugyanakkor normális, ha a pulzusszám a mozgás, a tevékenység, a testmozgás, a szorongás, az izgalom és a félelem reakciójában változik.

Ha úgy érzi, hogy a szíved a ritmustól vagy a 40 bpm alatti egészségtelen sebességgel vagy 120 bpm -nél több, és ez érezhető, ha pulzusba kerül, beszélje meg ezt egy orvossal.

Contents