Ali ona ne želi da se njezino dijete vrati u Wanaque kad joj bude bolje.

Svatko tko ulazi u isti zračni prostor kao i osoba u izolaciji zbog novog koronavirusa mora nositi punu zaštitnu opremu, koja uključuje prilagođenu masku n95, ogrtač, rukavice i štitnik za oči ili naočale.

"Bili smo vrlo strogi oko toga,"

Ostanite šest stopa udaljeni i nosite masku

Službenici javnog zdravstva uzimaju svakog pacijenta od slučaja do slučaja, uvijek važući rizik od izloženosti javnosti, okolnosti infekcije i pojedinačne okolnosti osobe u izolaciji.

"Uvijek radimo s ljudima pojedinačno. Gledamo imaju li prijatelje ili obitelj u blizini ili poslodavca ako je to najbolji način da idemo", rekla je. "Ne tražimo samo od nekoga da ostane kod kuće i ne brine o tome hoće li jesti – to je dio naše odgovornosti."

Općenito govoreći, izlazak van ne predstavlja rizik sve dok je osoba udaljena više od šest stopa od bilo koga drugog i ako nosi masku. Ali to nije nešto što bi Sunenshine poticao.

Situacija može biti teška s članovima obitelji koji žive u domu za pacijenta kojeg treba izolirati.

"Većinu vremena, koristi od održavanja obitelji na okupu nadmašuju rizik", rekao je Sunenshine. "Ako osoba ima spavaću sobu ili sobu u kojoj može zatvoriti vrata i držati se podalje od članova obitelji, vrlo je mali rizik za bilo koga u obitelji."

Pravila nisu potpuno ista za svaku bolest, a nisu ista ni za karantenu.

"Puno manje koristimo karantenu nego što preporučujemo izolaciju", rekao je Sunenshine. "Izolacija se ne odnosi samo na ljude koji imaju dokumentiranu bolest. To može biti netko tko ima simptome i izložen je bolesti, ali još ne zna ima li je."

Bilo je pacijenata u okrugu Maricopa koji su bili izolirani zbog bolesti za koju se sumnjalo da je zaražena novim koronavirusom. Sunenshine ne bi rekao koliko. Ali osim jednog pacijenta, nitko nije bio pozitivan.

Okrug Maricopa provjerava pacijente kod službenika javnog zdravstva i procjenjuje koliko će im trebati nadzora. Domaćeg pacijenta s potvrđenim koronavirusom službenik javnog zdravstva posjećuje redovito, ali ne svaki dan, rekla je.

"Mi smo svakodnevno u kontaktu s tom osobom. Što se nas tiče, ako je netko bolestan od novog koronavirusa, a mi smo ga zamolili da ostane kod kuće, preuzimamo odgovornost za tu osobu i brinemo da dobije potrebnu zdravstvenu skrb. "

‘Najmanje restriktivan način’ za zaštitu javnosti

Bolnica je "zadnje utočište" za stavljanje nekoga u izolaciju, rekao je Sunenshine, osobito ako ta osoba nije bolesna.

Zato novi pacijent s koronavirusom u Arizoni nikad nije otišao u bolnicu, rekla je.

"Nastojimo pronaći najmanje restriktivan način za zaštitu javnosti i pacijenata", rekla je. "Definitivno ćemo dati sve od sebe da nekoga zadržimo izoliranog kod kuće sve dok možemo osigurati javnu sigurnost."

James Hodge, stručnjak za pravo javnog zdravstva na Pravnom fakultetu Sandra Day O’Connor sveučilišta Arizona State, rekao je da tijekom javnozdravstvenih kriza vlada ima posebnu odgovornost za "pažljivo" uspostavljanje ravnoteže između zaštite javnog zdravlja i građanskih sloboda.

Kad se rigorozno provode uz redovite provjere, posjete zdravstvenih djelatnika i socijalnu podršku, kućne karantene su zakonite, učinkovite i više poštuju individualna prava na slobodu i privatnost od restriktivnih mjera izvan mjesta, napisao je Hodge u članku objavljenom u veljači. 13 u medicinskom časopisu JAMA s koautorom Lawrenceom Gostinom sa Sveučilišta Georgetown.

“Prisilne mjere mogle bi biti kontraproduktivne i narušiti povjerenje javnosti i suradnju, napisali su.

U intervjuu, Hodge je rekao da su napori CDC-a u karanteni putnika kao što su Gunias "bez presedana" i da će opteretiti agenciju ako se nastave.

"Ne može nastaviti izolirati i stavljati u karantenu let za letom", rekao je. "U jednom trenutku, znate, smještanje ljudi u vojne baze, to će izgubiti snagu, ako se slučajevi nastave."

CDC bi se mogao suočiti s pravnim izazovom, tvrdeći da bi kućna karantena bila učinkovitija, rekao je.

Dr. Sommer Gunia sigurno bi više volio kućnu karantenu. Radije bi bila zatvorena u vlastitom domu, poput pacijentice s koronavirusom u Arizoni.

Nitko od nas ne želi nikoga izložiti opasnosti, rekla je. "Mogli bi nas testirati sutra, dati nam još dan ili dva i pustiti nas da odemo svojoj kući ostatak od 14 dana."

Obratite se zdravstvenoj novinarki Stephanie Innes na Stephanie.Innes@gannett.com ili na 602-444-8369. Pratite je na Twitteru @stephanieinnes

Podržite lokalno novinarstvo. Pretplatite se na azcentral.com još danas.

Napomena urednika: Je li vaša obitelj pogođena izbijanjem virusa u Wanaque Centru za njegu i rehabilitaciju? NorthJersey.com želi čuti vaše stajalište. Nazovite 973-569-7100 i zatražite Lindy Washburn ili Scotta Fallona ili im pišite na washburn@northjersey.com ili fallon@northjersey.com. Hvala vam.

Majka 18-godišnjakinje koja se zarazila virusom koji je odnio živote 10 djece u ustanovi za dugotrajnu skrb u Wanaqueu rekla je da je morala moliti članove osoblja centra da odvedu njezinu kćer u bolnicu kada je razvio simptome prošlog vikenda.

Sada se brine da će se njezina kći koja se oporavlja ponovno razboljeti kada je u utorak treba poslati natrag u Wanaque centar za njegu i rehabilitaciju iz Medicinskog centra Sveučilišta St. Joseph u Patersonu.

Majka je prvi put intervjuirana u petak poslijepodne dok je državni Odjel za zdravstvo objavio da je još dvoje djece bolesno kao rezultat tekućeg izbijanja adenovirusa u Wanaque centru.

Epidemija je sada zahvatila 33 djece i jednog člana osoblja u centru.

"Možete li pogoditi koliko bi joj bilo gore da im nisam rekao da mora u bolnicu?" rekla je majka u petak. – Nije se trebalo svesti na ovo.

Glasnogovornik centra Wanaque nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Majka, koja živi u New Yorku i govorila je pod uvjetom anonimnosti kako bi zaštitila privatnost svoje obitelji, bila je uz kćerin krevet u Sveučilišnom medicinskom centru St. Joseph’s u Patersonu gotovo cijeli tjedan. Rekla je da se stanje njezine kćeri poboljšalo otkad je primljena prošlog tjedna.

Dr. Shereef Elnahal, državni povjerenik za zdravstvo, oklijevao je preseliti štićenike koji se oporavljaju u druge ustanove strahujući da bi mogli proširiti virus na drugu ustanovu. Stvari se dodatno kompliciraju: u New Jerseyu postoje samo četiri pedijatrijska staračka doma. Wanaque i još jedna ustanova u Voorheesu imaju izbijanja adenovirusa, a druge dvije su popunjene s velikim listama čekanja.

Kao i mnogi drugi roditelji s djecom u centru Wanaque, majka je rekla da nije znala da je u ustanovi izbila smrtonosna virusna epidemija sve do prije dva tjedna, kada je vidjela televizijski izvještaj da je šestero djece umrlo. Prije nekoliko dana primila je pismo iz ustanove u kojem su je obavijestili da su neka djeca zaražena virusom, ali nije bilo spomenuto koliko ih je bolesno ili da su neka umrla.

"Zašto su nam ovo prešutjeli?" rekla je. “Religiozno je provjeravam. Zovem je nekoliko puta dnevno. Ne govoreći nam, nisu nam dali nikakve mogućnosti.

“Mogli smo intervenirati”, dodala je. “Mogli smo tražiti da nam djecu prebace na neko drugo mjesto. Ja bih tamo otišla, brinula bih se za svoju kćer i pobrinula se da se sve pobriše, da se učini sve da se ne razboli. "

Njezina kći rođena je s cerebralnom paralizom i živjela je s majkom i sestrom blizankom u stanu u New Yorku. Iznenada je doživjela srčani zastoj kad je imala 12 godina, ostavljajući je u vegetativnom stanju, rekla je njezina majka. Wanaque centar, 30 milja od obiteljske kuće, bio je najbliži centar za dugotrajnu skrb za djecu koja je imala otvoren krevet i prihvaćala je Medicaid.

Majka je opisala skrb u Wanaqueu kao pristojnu, iako je rekla da mora ostati na vrhu osoblja, za koje je rekla da pati od stalne promjene.

Rekla je da će ona i kćerin otac dolaziti naizmjence vikendom. Obje bi nazvale sestrinsku stanicu barem jednom dnevno tražeći vitalno stanje njezine kćeri. Bilježila bi ih u bilježnice, kojih je sada skupila najmanje 20.

"Neću lagati; prilično su se dobro brinuli o njoj", rekla je. "Morao sam biti nad njima, ali tretman je općenito bio dobar."

Majka je postajala sve zabrinutija zbog epidemije kako je sve više djece postajalo bolesno, a broj umrlih rastao. Nakon što je epidemija postala javna, rekla je da su medicinske sestre i pomoćnici počeli nositi maske i ogrtače te koristiti jače dezinfekcijske maramice.

"Ako je Ministarstvo zdravstva bilo tamo i svi su poduzeli mjere opreza, kako se onda virus proširio na moju kćer?" rekla je.

Kad je posjetila 5. studenoga, zabrinula se da iz kćerinih usta izlazi žućkasti sekret. Nazvala je sljedeći dan i rečeno joj je da je sekret još uvijek prisutan, te da je njezina kći dobila temperaturu koja je dosegla 99,6 stupnjeva.

Majka je rekla članovima osoblja da želi da njezinu kćer procijene u bolnici. “Ali stalno su govorili da joj je dobro”, rekla je. "Rekli su da joj daju Tylenol za temperaturu i da će joj dati rendgensku snimku prsnog koša. Ali stalno sam im govorio da je moraju odvesti u bolnicu."

Kći je odvedena u St. Joseph’s u ponedjeljak u 1 ujutro. Razina kisika u njezinu krvotoku naglo je pala i u hitnoj je dobila 80 posto čisti kisik kako bi se te razine vratile, rekla je majka.

Njezinoj je kćeri kasnije tog dana dijagnosticiran adenovirus https://maasalong-official.top/hr/ . Dobila je upalu pluća kao sekundarnu infekciju. Njezin krvni tlak i šećer u krvi naglo su porasli kroz tjedan, rekla je njezina majka.

Kći se do petka poslijepodne stabilizirala i liječnici su se nadali da će se oporaviti, rekla je majka.

U ponedjeljak ujutro pohvalila je osoblje u bolnici St. Joseph’s, izdvojivši jednu medicinsku sestru koja je cijelu noć pomagala u isisavanju pluća njezine kćeri.

Ali ona ne želi da se njezino dijete vrati u Wanaque kad joj bude bolje. Rekla je da bi voljela da se roditelji žrtava Wanaquea udruže i traže da se njihova djeca odvedu negdje drugdje osim u centar.

"Ne osjećam se dobro što je vraćam tamo", rekla je. "Želim je dovesti kući sa sobom, ali nemam dovoljno mjesta."

Wanaque centar jedan je od samo četiri u državi koji primaju pedijatrijske pacijente na dugotrajnoj njezi. Ostali su u Voorheesu, Mountainsideu i Toms Riveru.

Priča se nastavlja nakon podcasta

Više: Roditelji žrtve adenovirusa: Zatvoriti Wanaque centar u kojem je umrlo 10 djece

Država je provela inspekcije na licu mjesta u obje ustanove i poslala timove sa stručnjacima u kontroli infekcija kako bi procijenili oba centra i educirali osoblje. Član osoblja Ministarstva zdravstva trenutno je postavljen u Wanaque centru. Obje ustanove obustavile su nove prijeme dok epidemije ne prođu.

Adenovirus obično uzrokuje bolesti u rasponu od upale grla, kašlja i upale pluća do proljeva i ružičastih očiju. Kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom može biti puno teže. Mnoga djeca u centrima za dugotrajnu skrb oslanjaju se na respiratore za disanje i cjevčice za hranjenje za prehranu.

Posljednji pacijenti koji su oboljeli dijagnosticirani su ovaj tjedan, tek u četvrtak. Izbijanje se smatra završenim kada prođu dva uzastopna dvotjedna razdoblja inkubacije. Ako se ne otkriju novi slučajevi, epidemija će se smatrati završenom 6. prosinca.

E-pošta: washburn@northjersey.com

Izbijanje virusa Wanaque: Izvješće s detaljima o propustima u pranju ruku

Adenovirus: Što trebate znati o njemu

Obavijest: Majci djeteta koje je umrlo u ustanovi u NJ tjednima nije rečeno za epidemiju virusa

Adenovirus obično uzrokuje blage respiratorne bolesti kod inače zdravih ljudi, ali može biti opasan po život onima s ozbiljno oslabljenim imunološkim sustavom. Djeca u Wanaque centru su na dugotrajnoj skrbi zbog svojih složenih medicinskih potreba: većina diše uz pomoć respiratora, a mnoga se oslanjaju na sonde za prehranu.

Contents