Postopek pa lahko traja od tednov do nekaj mesecev.

Razkritja slavnih so pomembna

V zadnjem času je več javnih osebnosti spregovorilo o svojih bojih. To je presenetljivo in spodbudno. Naomi Osaka, na primer, druga teniška igralka sveta, se je ravno ta teden umaknila z odprtega prvenstva Francije in javno oznanila, da je to posledica njene depresije in socialne anksioznosti iz medijskih nastopov.

Osaka, mlada športnica na vrhuncu svoje igre, od katere se je pričakovalo, da bo prišla daleč in morda osvojila svoj peti naslov na turnirjih za grand slam, da ne omenjamo velikega plačila, se je temu odrekla, da bi se osredotočila na lastno duševno zdravje. Kakšna izjava. Obstaja več drugih bogatih in privilegiranih ljudi, ki podobno odkrito razkrivajo svoje težave z duševnim zdravjem, vključno s princem Harryjem, Meghan, vojvodinjo sussekško, in Dwaynom »The Rock« Johnsonom .

Zakaj je to pomembno? Zakaj bi nas moralo skrbeti, če športniki in zvezdniki objavljajo svoje zasebne težave? Ker moramo normalizirati pogovor. Pozdravljam to javno usklajeno prizadevanje za izbris sramu in tišine okoli depresije, tesnobe in duševnih bolezni.

Več: Teniške oblasti so prekršile zakon in človeško spodobnost, ko so Osako izgnale iz odprtega prvenstva Francije

Moj pacient v bolnišnici je čutil, da se ne more z nikomer pogovarjati o svojih težavah, in res, njegov oče sploh ni mogel izgovoriti besede »depresija«. O tem se v njihovi družini preprosto ni govorilo. In o tem se v številnih družinah po vsej državi ne govori.

To je medvedja storitev. To je bila medvedja usluga za mojega pacienta, čigar osamljenost in izolacija sta se toliko kopičili, da je čutil, da je njegov edini pobeg ta, da konča svoje življenje. To je medvedja usluga za približno 17,3 milijona Američanov , ki so imeli hudo depresivno epizodo, in milijone drugih z anksiozno motnjo.

Zato je ključnega pomena, da se pogovor odpre brez sramu ali stigme, ne glede na to, ali gre za športnike, ki se odrekajo turnirjem, zvezdnike, ki dajejo intervjuje, ali sina, ki sedi z očetom in mu pove, zakaj je bil v zadnjem času tako zaprt. Odprite komunikacijske linije, preden bo prepozno.

Thomas K. Lew, MD, je pomočnik kliničnega profesorja medicine na Medicinski fakulteti Univerze Stanford in lečeči zdravnik bolnišnične medicine na Stanford Health Care – ValleyCare. Vsa tukaj izražena mnenja so njegova lastna. Sledite mu na Twitterju @ThomasLewMD

Alkotox: največji zaveznik vaših jeter. Izvedite več na https://alkotox-website.com/sl/ in dajte prednost svojemu zdravju.

Med "Kardashianovimi" to sezono je veliko trenutkov, ki poudarjajo nepovezanost družine – s kašmirjem obrobljeni curki, naslovnice Sports Illustrated, čistila Panchakarma in obsežne nove graščine. Toda zadnja epizoda sezone nam je deloma pokazala, zakaj je privlačnost Kardashianovih vzdržna, saj je dokumentirala posledice zadnje javne epizode nezvestobe Tristana Thompsona in načine, na katere se sestre borijo z izdajo, zaupanjem in zdravljenjem. Bil je prikaz univerzalnih izzivov v prizadevanju za zdrave odnose.

Khloé je spregovorila o travmi in dejala, da se zaradi Thompsonovih kroničnih prevar počuti javno in zasebno ponižano, a tudi otopelo in neobčutljivo. Kim je govorila o rasti, pri čemer se je verjetno sklicevala na konec njenega zakona s Kanyejem Westom in med družinskim srečanjem izjavila, da je prišla do mesta, kjer »če v moje življenje vneseš slabo energijo, se dvigne meja.« Khloé in Kim sta se povezali glede materinstva. , ki izraža, koliko truda sta vložila vsak, da bi ohranila svoje razmerje za svoje otroke. Na koncu epizode Scott in Khloé razpravljata o tem, ali se lahko izogneta prenašanju starih ran v nova razmerja, pri čemer Khloé odgovori: "Mislim, da lahko povsem najdemo ljudi, ki jih lahko zaupanje,« vendar pretekle izkušnje pomenijo, da bodo verjetno ljubili »drugače«.

Če ste zamudili: Zakaj je ločitveno dramo Kim Kardashian in Ye tako neprijetno gledati

"Delujeta v popolnoma drugačni gospodarski sferi, sferi slavnih, vse te vrste stvari, ki so daleč ločene od običajnih ljudi. Vendar menim, da to nikakor ne pomeni, da bi bilo nepomembno, nepomembno, potencialno nezanimivo ali ne. poučno," je dejal Robert Thompson, direktor Bleierjevega centra za televizijo in popularno kulturo univerze Syracuse. "Mislim, da ne bi ves čas opazovali, če bi bilo vse, kar so počeli, popolnoma ločeno od naše izkušnje. Postalo bi nesmiselno."

USA TODAY se je pogovarjal s tremi strokovnjaki za duševno zdravje, Carlo Manly, klinično psihologinjo in avtorico knjige "Date Smart: Transform Your Relationships and Love Fearlessly", Rachel Sussman, licencirano psihoterapevtko in strokovnjakinjo za odnose v New Yorku, in dr. Ramani Durvasula, strokovnjakinja za narcisizem, o lekcijah o zdravih in nezdravih odnosih v četrtkovem finalu.

Zanimivo: Kourtney Kardashian, Travis Barker opustila seks, telovadba za ‘čiščenje pančakarme.’ Kaj je to?

‘Ponavljajoča se nezvestoba … terja velik davek’

V zadnji epizodi "The Kardashians" prevladuje reakcija družine na razkritje, da je Thompson zaplodil še enega otroka, medtem ko je bil še v razmerju s Khloé, ki je v začetku sezone razkrila, da si s Thompsonom prizadevata za ponovno vzpostavitev zaupanja. Kamere posnamejo zvok obupane Khloé, preden jim Kim pomaha.

"To sem naredila že tolikokrat," pravi. "Ni več solz za jok."

Durvasula je dejal, da lahko ponavljajoča se nezvestoba spodbudi občutek samoobtoževanja, dvoma vase, tesnobe, prežvekovanja, obžalovanja, zmedenosti, depresije, razdražljivosti, raztresenosti in težav s spanjem ali prehranjevanjem.

"Človeka potegne iz življenja," je dejala.

Khloé jemlje zaviralce beta Kris Jenner: Kaj počnejo?

Sussman je na podlagi dela v svoji klinični praksi dejala, da verjame, da si lahko razmerje opomore od ene same epizode nezvestobe. Večkratna nezvestoba pa lahko kaže na globoko zakoreninjeno psihološko težavo. Oseba, ki kronično vara, potrebuje takojšnjo pomoč, je dejala, in to lahko vključuje rehabilitacijo.

"Tudi takrat je zapleteno, ali lahko gre (razmerje) naprej," je dejala.

Meje so bistvenega pomena za zdrave odnose

Med družinskim srečanjem, na katerem so razpravljali o Thompsonu, Kim pravi, da se je naučila pomembnosti postavljanja meja, ki so po mnenju strokovnjakov za duševno zdravje bistvenega pomena za vsak zdrav odnos.

"Ko nimamo zdravih meja, bodo tisti, ki raje zadovoljijo svoje potrebe – ne glede na to, kaj je zdravo za druge – pogosto preprosto nadaljevali na način, ki se jim zdi najlažji," je dejal Manly.

Ne glede na to, kako težko je postaviti zdrave meje, je Manly dejal, da je to edini način, da se na dolgi rok oblikujejo varni in zaupanja vredni odnosi.

Sussman je dejal, da je postavljanje meja lahko videti tako, kot da bi rekli: "Ne, ne preživiva ves čas skupaj," ali "Ne, ne moreš se pogovarjati z mano na ta način," ali "Ne, ni v redu, da to pričakuješ." mene."

Sussman pravi, da je nezvestoba "končna kršitev meja."

Dajanje druge priložnosti ni slabo, je pa lahko tvegano

"Druga priložnost" je pomembna tema v epizodi. Kourtney je med družinskim srečanjem rekla, da so "ljudje, ki bi dejansko dobili Tristanovo pomoč." Khloé pravi, da je zagovornica dajanja več možnosti ljudem, da postanejo boljši.

Durvasula je dejal, da ponujanje druge priložnosti ni šibko, vendar je lahko tvegano.

"Bolj ko je oseba strupena, večkrat ko je zagrešila iste napake in izdaje, večja je verjetnost, da bo to ponovila," je dejala. "Preteklo vedenje je najboljši napovedovalec prihodnjega vedenja."

Strokovnjaki pravijo, da je možno ljudem ponuditi drugo priložnost na zdrav način, vendar mora biti oseba, ki stori žalitev, predana spremembi, oseba, ki si želi spremembe, pa mora imeti realna pričakovanja.

"Ko smo zelo jasni glede svojih potreb, je pomembno, da izrazimo potrebe in meje na neposreden in miren način," je dejal Manly. "To postavlja podlago za druge, da imajo jasno, kaj točno se pričakuje. Po tem je izbira druge osebe, ali spoštuje zahtevo ali jo ignorira."

V epizodi Kim in Khloé razpravljata o tem, kako sta trdo delali na svojih odnosih, da bi ohranili družini skupaj. Strokovnjaki za duševno zdravje pravijo, da je ostati skupaj v dobro otrok zdrav le, dokler so starši zdravi vzorniki.

Vau: Tretjič je čar! Oglejte si fotografije Kourtney Kardashian, razkošne italijanske poroke Travisa Barkerja

Po ponavljajočih se izdajah delam na zdravljenju

Med epizodo Khloé poudarja, da je ena od najtežjih stvari v zvezi s Thompsonovo nezvestobo spremljajoči odziv javnosti in sodba.

Zakonca Kardashian sta postala del tkiva ameriške kulture in s tem, ko sta delila svoja življenja, sta privabila pozornost in kritiko. Večkrat so jih obtožili kulturnega prisvajanja, spodbujanja nerealnih lepotnih standardov, globoke brezveze. Vsak ima svoje mnenje o tem, kaj si Khloé zasluži in kaj je tolerirala.

Thompson je dejal, da so ta mnenja morda cena, ki jo zvezdniki plačajo za bogastvo in status, ki so ga dosegli, Durvasula pa pravi, da sta sodba in vitriol, usmerjen proti Khloé zaradi odločitev, ki jih sprejema v svojem romantičnem razmerju, večinoma neupravičena.

"Vsak od nas mora doseči dno v razmerju s svojim tempom in tega ne moremo soditi zaradi nekoga drugega," je dejala. "Prevarant ni nikoli kriv, da je prevarant varal. Prevarant bi lahko prekinil razmerje, preden bi seksal z nekom drugim, bi lahko rekel ne seksu. Varanje je izbira."

Proti koncu epizode Khloé pove Scottu, da upa, da bo spet lahko zaupala drugemu partnerju.

"Glede na to, da se za varnost, ljubezen in sprejemanje obračamo na svoje partnerje, je izredno boleče ugotoviti, da je partner izdal vaše zaupanje," je dejal Manly. "Da ne bi nepredelanih ran zaradi izdaje prenesli v novo zvezo, je izredno pomembno, da naredimo samo-delo, potrebno za ozdravitev."

Moderna, eno od treh podjetij, pooblaščenih za zagotavljanje cepiv proti covidu-19 Američanom v nujnih primerih, je v torek objavila, da je začela zaprositi za polno licenco pri Upravi za hrano in zdravila.

Decembra je FDA odobrila uporabo cepiv Moderna in Pfizer/BioNTech v nujnih primerih, kar jim je omogočilo, da preskočijo zagotavljanje dolgoročnih podatkov, da bi svoja cepiva hitreje predstavili javnosti. Zdaj sta obe podjetji, katerih cepiva so bila uporabljena za cepljenje skupno 168 milijonov Američanov z vsaj enim cepljenjem, zbrali te podatke in jih začeli posredovati regulativni agenciji. Prejšnji mesec je Pfizer/BioNTech zaprosil za popolno odobritev za vse, starejše od 16 let.

Obe cepivi sta se izkazali za zelo varni in več kot 90-odstotno učinkoviti pri preprečevanju simptomatskega COVID-19 in pričakuje se, da bosta brez težav prejeli celotno dovoljenje za biološka zdravila od FDA. Postopek pa lahko traja od tednov do nekaj mesecev.

Obe skupini sta objavili podatke, ki kažejo, da sta njuni cepivi varni in učinkoviti tudi pri mladostnikih, starih 12 let in več, čeprav še nimata dolgoročnih podatkov za to starostno skupino. Nekateri Američani so rekli, da bi raje počakali, da bodo cepiva v celoti odobrena, preden se bodo cepili.

– Karen Weintraub

Tudi v novicah:

►Med povečano ozaveščenostjo o nevarnosti bolezni, ki se zaradi pandemije prenašajo z živali, znanstveniki pozorno spremljajo, kaj bi lahko bil prvi primer okužbe človeka s sevom ptičje gripe H10N3, ki so ga našli pri človeku na Kitajskem.

►Univerza v Indiani je spremenila svojo zahtevo glede cepljenja proti koronavirusu, tako da morajo študenti in zaposleni predložiti dokazilo o cepljenju, saj so šolski uradniki spremenili politiko, ki je povzročila proteste državnih uradnikov.

►Indija je po skokovitem porastu primerov, ki se je začel februarja in narasel aprila in v začetku maja, v zadnjih treh tednih poročala o strmem padcu okužb. Toda število smrtnih žrtev je še vedno visoko in je po podatkih univerze Johns Hopkins prejšnji teden začelo nekoliko upadati.

📈 Današnje številke: ZDA imajo po podatkih Univerze Johns Hopkins več kot 33,2 milijona potrjenih primerov koronavirusa in 594.700 smrti. Skupno število po svetu: več kot 170,8 milijona primerov in 3,55 milijona smrti. Po podatkih CDC je bilo v celoti cepljenih več kot 135 milijonov Američanov – 40,7 % prebivalstva.

Contents